Ciljevi i zadaci (prijedlog)

Predloženi dugoročni ciljevi i zadaci Zajednice ateista – sekularnih humanista

1. Zakonsko priznanje sekularno-humanističkog uvjerenja i njemu bliskih (ateizam, agnosticizam, skepticizam…) kao ravnopravnih vjerskim (religijskim) opredjeljenjima i pripadnostima.
2. Širiti članstvo, razvijati organizaciju, postići financijsku samostalnost.
3. Prikupiti najmanje 500 članova i registrirati Zajednicu po Zakonu o vjerskim zajednicama (trenutnom ili dopunjenom).
4. Suprotstavljanje svakoj diskriminaciji na osnovu vjere ili uvjerenja.
5. Uvođenje humanističkog i ateističkog obrazovanja kao ravnopravne alternative vjeronauku u svim osnovnim i srednjim školama, po programima koje će razrađivati sekularne zajednice uvjerenja.
6. Ukidanje financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna. Uvođenje doprinosa, tako da svaki građanin odlučuje kome odlazi njegov dio, a sekularne zajednice uvjerenja imaju isti status kao vjerske.
7. Razvijanje sekularno-humanističkih ob-reda vjenčanja i pokopa, te drugih, za kojima se pokaže želja i potreba.
8. Razvoj sekularnih oblika životne podrške, zasnovanih na racionalnim filozofskim koncepcijama („filozofsko savjetovanje“, „škola života“ isl.).

Jedan odgovor na Ciljevi i zadaci (prijedlog)

  1. Vjera napisao:

    Postovani,
    Čitam vaše stranice i eto htjela sam vas nešto pitati. Ako se netko u potpunosti slaže s vašim videnjem stvari, ali istovremeno za sebe vjeruje u boga ( ne u crkvu, svećenike, vjeronauk i Sl.), u koju onda ta osoba kategoriju spada? Možda je pitanje nejasno, no ja osobno vjerujem u Boga, ali to je nešto sto je između mene i njega. Etika

Komentiraj