Humanizam kao uvjerenje

Humanisti vjeruju:
• da imamo samo jedan život;
• da možemo živjeti dobar i ispunjen život bez religije iii praznovjerja;
• da možemo učiniti svijet smislenim koristeći razum, iskustvo i uobičajene ljudske vrednote;
• da je moralnost prirodno ljudsko svojstvo, rezultat naše dugačke evolucije (započete prije nego što smo bili ljudi) kao društvenih bića;
• da možemo sami stvarati smisao i svrhu svojih života;
• da trebamo težiti življenju sretnih i ispunjenih života, te da je jedan od važnih puteva pomagati drugima da postignu isto.

Humanizam je etički svjetonazor, ne naprosto ateistički ili agnostički. Za mnoge nereligiozne ljude to je stajalište koje nudi odgovore na tzv. “konačna pitanja” o životu, na isti način kao što religije čine za vjernike. To je “uvjerenje” (belief) u terminima članka 9 Europske konvencije o ljudskim pravima, koji štiti slobodu „vjere ili uvjerenja“.

Tekst na raznim jezicima dat je na European Humanist Federation

Iz europske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (hrvatski prijevod):

Članak 9.

Sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi

1. Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu da se promijeni vjeroispovijed ili uvjerenje i slobodu da se pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje bogoslužjem, poučavanjem, praktičnim vršenjem i obredima.
2. Sloboda iskazivanja vjeroispovijedi ili uvjerenja podvrgnut će se samo takvim ograničenjima koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa javnog reda i mira, zaštite javnog reda, zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Iz Opće deklaracije o ljudskim pravimna, koju je usvojila i proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, 10. proswinca 1948.:

Članak 18.

Svatko ima pravo na slobdu misli, savjesti i vjeroispovijesti; to pravo uključuje pravo da se promijeni vjeroispovijest ili uvjerenje, i slobodu da, ili sam ili u zajednici s drugima, i u javnosti i privatno, pokaže svoju vjeroispovijest ili uvjerenje kroz nastavu, praksu, službu božju i vršenje crvkenog obreda.

Jedan odgovor na Humanizam kao uvjerenje

  1. Nebojsa napisao:

    Pripadam Agnosticima.I Humanistima naravno.Citajuci forume i blogove primecujem jednaku ostrascenost i nerazumevanje,cak vredjanje agnostickog stava od strane ateista.Slicna dogma u razmisljanju kao i kod vernika.U naslovu “Humanizam kao uvjerenje” se slazem sa svime navedenim osim onoga u prvom stavu da “Imamo samo jedan zivot” ,jer smatram da to ne mozemo znati.Verovatno je da je tako, ali nije sigurno da je tako.To mi ne mozemo znati ,bar ne jos.Meni to za zivot u ovom zivotu nije ni bitno,ponasao bih se isto i da ima sigurno neki novi kao i da ga nema,samo to kazem kao neslaganje sa tvrdim stavom koji je nedokaziv vec samo pretpostavljiv ili verovatan,a to je nedovoljno.Pozdrav

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s