Anarhija i kršćanstvo


Prenosimo poziv na jednu zanimljivu tribinu.

O autoru knjige pogledajte mrežno sjedište International Jacques Ellul Society. Teolog i anarhist, zvuči neobično, zar ne? 🙂

Video o njegovoj čuvenoj knjizi “Izdaja tehnologije” na balkan-express.org (na francuskom, s titlovima na engleskom, kratki opis na BCHS).

Anarhija i kršćanstvo

Jacques EllulTribina na kojoj će biti predstavljena knjiga Jacquesa Ellula Anarhija i kršćanstvo (DAF, Zagreb 2011.) održat će se u ponedjeljak, 19.12. u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

O knjizi i odnosu anarhije i kršćanstva govorit će gosti tribine: filozof Hrvoje Jurić i teolog Boris Gunjević.

Francuski filozof Jacques Ellul pokazuje u svojem djelu, oslanjajući se na biblijske tekstove, da kršćanstvo u svom odnosu prema politici potiče na nepokornost, ustrajnost na različitom mišljenju, pa čak i na odbijanje svake vlasti i svake hijerarhije.

Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

JACQUES ELLUL: Anarhija i kršćanstvo, Daf, 2011.

Jacques Ellul (1912-1994) bio je francuski pravnik, protestantski teolog, sociolog i anarhist. Napisao je više od četrdesetak djela različitih tematika, koje se međutim obično dijele u dvije kategorije: prva je sociološka, i tiče se ponajprije “problema Tehnike”. Najpoznatije djelo u toj kategoriji je “Tehnika ili ulog stoljeća” (La technique ou l’enjeu du siècle), objavljeno 1954. i prevedeno na mnoštvo svjetskih jezika, koje se još i danas smatra jednim od najpronicavijih analiza tehnološkog društva u svim njegovim aspektima. U drugu kategoriju spadaju djela teološke tematike, među kojima je najpoznatije “Subverzija kršćanstva” (La subversion du Christianisme), objavljeno 1984.

Ali potonja je kategorizacija, premda korisna, suviše shematska, te, kao kod svakog značajnog mislioca, kategorije se i kod Ellula isprepliću ili stapaju. O tome svjedoči jedno od također najpoznatijih i najprevođenijih – i najkontroverznijih – njegovih djela, “Anarhija i kršćanstvo” (Anarchie et christianisme, ob. 1998). “Mjesto što ga ono zauzima u Ellulovu opusu je jedinstveno i po tome što predstavlja najjasniji izraz autorove dvostruke pripadnosti: s jedne strane kršćanskoj Objavi, i s druge strane anarhističkoj stvari. Ne težeći nikakvom površnom i jeftinom pomirenju između njih, Ellul pokazuje – sa svojstvenom mu jasnoćom i prodornošću – gdje se one podudaraju i preklapaju, ali ne staje na tome: pokazuje naime i kako bi one mogle “surađivati” u budućnosti, kako bi mogle raditi na zajedničkoj stvari.”

Ono je značajno i po tome što pruža jezgrovit primjer autorove osebujne egzegeze: tumačenja biblijskih odlomaka u svjetlu otpora ugnjetavanju i beskompromisne potrage za čovjekovom slobodom. (…)

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Djelatnosti u Hrvatskoj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Anarhija i kršćanstvo

  1. Marin Knezović napisao:

    “Revolucionarnost” kršćanstva davno je prepoznata. Posebno se to odnosi na radikalni naboj poslanica sv. Pavla. O tome su pisali, primjerice, Alain Badoui i Jacob Taubes.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s