100 činjenica… (brošura)

Prenosimo s ateizam.org.

Anonimna grupa ateista u Hrvatskoj objavila je kratak priručnik o ateizmu i religiji kojim želi ukratko pojasniti nejasnoće s kojima se tinejdžeri susreću ili s kojima se još nisu susreli. „100 činjenica koje svaki ateistički/katolički tinejdžer mora poznavati“ želi na kontroverzan način potaknuti čitatelje na daljnje proučavanje problematike. Mnogi mladi iskazuju nezadovoljstvo prema religiji, no mnogi to ne čine argumentirano i često ne mogu točno reći što ih smeta kod crkve i religije, osim uobičajenog „sve su to pedofili, lopovi i manipulatori“. Ova brošura to želi promijeniti i izravno ukazuje na probleme te ih sažeto i razumljivo objašnjava dajući argumente na koje se svatko može osloniti. S obzirom da je ateizam u hrvatskoj tek u povojima, cilj izdavanja brošure je jasan: predstaviti ateizam, skepticizam i znanost mladima i reći ono što se u Hrvatskoj o religiji ne govori.

Nažalost, ovdje nećete pronaći sve odgovore jer o ateizmu i religiji može se reći puno više od 100 činjenica, no priručnik je sjajan uvod u bogat svijet ateizma. Također, neka poglavlja su suviše kratka da bi detaljno predstavila neke činjenice, no s obzirom na stil pisanja i čitatelje kojima je namijenjena to je razumljivo. Uostalom, ako bi priručnik sve objasnio ne bi vam ostalo ništa za daljnje proučavanje, zar ne?

Primijetit ćete da su autori ovog djela (hrvatske verzije) anonimni. Ova činjenica ne umanjuje značaj i vrijednost knjige. Kao što sam rekao, ateizam u Hrvatskoj je u povojima i nije rado „prihvaćen u društvu“. Možda će zvučati čudno, ali kod nas još uvijek postoji osjećaj da se o ateizmu skepticizmu i sekularizmu ne može razgovarati slobodno. Ateizam je još uvijek tabu tema što vam može prouzročiti probleme ako stanete na stranu ateizma. Imajući u vidu da brošura iznosi kontroverzne teme te je pisana pomalo vulgarnim jezikom (čitaj: prilagođena je tinejdžerskom uzrastu), jasno je zašto autori ne žele predstaviti se imenom i fotografijom.

Naravno, mi u javnosti ne vidimo da je ateizam ugrožen, ali razlog tome nije što ateizam zaista nije ugrožen, nego je razlog što se o ateizmu ne govori (puno) u javnosti pa se naravno otpor ateizmu ne može jasno ni vidjeti. Hoće li ova knjižica to promijeniti, ostaje za vidjeti. Ako ateizam usporedimo s Kineskim zidom, Ova knjižica predstavlja jednu ciglu u tom zidu koji tek trebamo sagraditi. No ona je značajna kao i svaka druga cigla u tom pokušaju pogotovo dok je izgradnja u toku.

Knjigu možete skinuti s ovog linka: http://tinyurl.com/100cinjenica, ili s našeg servera: 100 činjenica koje svaki ateistički/katolički tinejdžer mora poznavati.

Više o knjizi i cijelom projektu saznajte na facebook stranici https://www.facebook.com/100Cinjenica

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s