Priopćenje za javnost udruge Protagora

Prenosim priopćenje za javnost.

PROTAGORA
Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog pomimanja svijeta

22. prosinca 2011.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Upravni odbor Protagore odlučio se javnosti obratiti sljededim priopdenjem:

U posljednje dvije godine udruga Protagora primila je iz svih krajeva Hrvatske pritužbe roditelja da su im djeca u dječjim vrtidima mimo njihove volje, pa i protiv njihove volje svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji. Najčešde molitvama prije jela. Bududi da za vjeronaučno djelovanje u dječjim vrtidima mora postojati zahtjev roditelja, a da su djeca ireligioznih roditelja svakodnevno izložena religijskoj indoktrinaciji često bez znanja roditelja, o čemu oni saznaju tek naknadno, očito je takva praksa u suprotnosti ne samo s Ustavom RH nego i propisima koji reguliraju vjeronaučnu djelatnost u dječjim vrtidima. Po pritužbama roditelja obradali smo se dječjim vrtidima za objašnjenje, ali su nas oni uvijek ignorirali, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nam je preko svog glasnogovornika slalo nesuvisle poruke da oni ne mogu ništa učiniti glede toga. Bilo je zapravo očito da resorno Ministarstvo prešutno podržava takvu praksu, ali ne želi otvoreno stati iza nje i preuzeti odgovornost.
Zbog toga smo odlučili, uz pristanak roditelja, posljednji slučaj iznijeti u javnost kako bismo potakli i druge roditelje da se suprotstave ideološkom nasilju nad svojom djecom. Dana 30. studenoga 2011. zaprimili smo e-poštom dopis u kojem nam se roditelj žali da mu je dijete u dječjem vrtidu u Solinu svakodnevno prije jela uključeno u molitvu mimo njegove volje, a donedavno i bez njegova znanja. Na zamolbu roditelja da nešto poduzmemo uputili smo e-poštom ravnatelju dječjih vrtida „Cvrčak“ iz Solina – kojemu pripada i sporni vrtid – mr. sc. Davoru Mikasu, dopis kojim ga obavještavamo o pritužbi roditelja da mu je dijete u jednom od dječjih vrtida Cvrčak u Solinu izloženo religijskoj indoktrinaciji mimo njegova znanja i volje od strane dviju odgajateljica, koje svu djecu, pa i onu ireligioznih roditelja, prije ručka okupljaju na „molitvu Isusu“, te molimo da kao ravnatelj poduzme mjere protiv takve nezakonite prakse.
Bududi da ni nakon 10 dana nije stigao nikakav odgovor, niti se išta promijenilo u ponašanju odgajateljica, štoviše jedna od spomenutih odgajateljica je svoj djeci pričala priče o Isusovu životu, predsjednik Protagore pokušao je 12. prosinca telefonom razgovarati s ravnateljem Mikasom. Nakon više uzaludnih poziva tijekom dana na službeni telefon ravnatelja, u upravi vrtida dobio je broj njegovog mobilnog telefona. Do 15. prosinca predsjednik Protagore svakodnevno je bezuspješno pozivao ravnatelja Mikasa na službeni i mobilni telefon nekoliko puta dnevno. Telefoni su uredno zvonili, ali se nikada nitko nije javio. Nakon petnaestak uzaludnih poziva nazvao je tajnicu dječjih vrtida „Cvrčak“ koja nije znala objasniti zašto se ravnatelj ne javlja iako su brojevi telefona točni. Što se dopisa poslanog e-poštom tiče, objasnila je da o njemu ne zna ništa jer oni e-poštu ne preuzimaju s e-adrese objavljene na njihovim službenim stranicama nego imaju drugu. Nakon toga poslan im je isti dopis i na tu druga e-adresu, no ni nakon tjedan dana nema nikakve reakcije. Dopisi su uredno prošli, što nakon svega može značiti samo jedno: ravnatelj Davor Mikas ne želi ništa poduzeti niti dati bilo kakvo objašnjenje glede religijske ideološke indoktrinacije predškolske djece koja se provodi pod njegovim ravnateljstvom.
Osim javnosti ovim demo se priopdenjem ponovno obratiti nadležnom Ministarstvu u nadi da de ono u promijenjenim političkim uvjetima konačno uvesti zakonitost i u dječje vrtide, te spriječiti duhovno nasilje nad djecom koju sami roditelji, nažalost, od tog nasilja ne mogu zaštititi.
Za udrugu Protagora
predsjednik
prof. dr. sc. Milan Polid

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Djelatnosti u Hrvatskoj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s