Okrugli stol: “Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri”

Prenosimo poziv sa mrežnog sjedišta Foruma za slobodu odgoja.

Forum za slobodu odgoja poziva na okrugli stol i prezentaciju rezultata istraživanja Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri: Stavovi i iskustva nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u Republici Hrvatskoj koje će se održati 13. prosinca 2011. godine s početkom u 12:30 sati u prostorijama Pogona, Kneza Mislava 11/I, Zagreb. Predviđeno trajanje okruglog stola je 2 sata.

Zahvaljujući potpori Fondacije Rosa Luxemburg, Forum za slobodu odgoja u suradnji s udrugom Protagora u 2011. godini proveo je istraživanje o stavovima i iskustvima nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u Republici Hrvatskoj. Svrha ovog istraživačkog projekta je doprinijeti smanjivanju diskriminacije i socijalne isključivosti te poboljšanju kvalitete i otvorenosti obrazovnog sustava.

Primarni cilj projekta bio je istražiti stavove nereligioznih roditelja prema religioznosti, kao i način na koji se religijske teme obrađuju u odgoju i obrazovanju njihove djece. Sekundarni cilj je doprinijeti razumijevanju nereligioznih stavova i praksi u Hrvatskoj, kao i potaknuti javnu raspravu o pravima i socijalnom uključivanju nereligioznih osoba i njihove djece u obrazovni sustav.

Nakon prezentacije rezultata istraživanja te zaključaka i preporuka za poboljšanje trenutnog sustava predviđena je diskusija . Kao što je to navela uvodničarka u publikaciji koja će se prezentirati dr. Dinka Marinović Jerolimov „ovaj rad upućuje na pitanje koje u konačnici govori o stanju razvijenosti demokracije u hrvatskom društvu: je li rasprava (koja nije ni zaživjela) o religijskom obrazovanju u hrvatskim javnim školama završena ili se na razini države i društva ona može otvoriti u smislu propitivanja postojećeg i razmatranja alternativnih modela i pristupa?“.

Također napominjemo kako će svi sudionici okruglog stola dobiti primjerak publikacije autora Branka Ančića i Tamare Puhovski.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s