Inauguraciju novog predsjednika Irske “blagoslovila” i predstavnica ateista

Prošlog je tjedna Irska zatvorila svoje veleposlanstvo u Vatikanu zbog zataškavanja pedofilske afere od strane vrhova Rimokatoličke crkve. Ozlojeđenost među građanima je velika, iako su velika većina Iraca katolici. Vjera je imala vrlo veliku ulogu u njihovom formiranju kao moderne nacije, po čemu sliče Poljacima i Hrvatima.

Inauguracija novog predsjednika Irske Michaela D. Higginsa, u petak 11. studenoga, bila je praćena međuvjerskom službom Božjom, koju su vodili predstavnici šest kršćanskih crkava, židovske i islamske vjere.

Nakon vjerske službe, prvi put u povijesti, na poziv novoizabranog predsjednika, svoje je razmatranje (“reflection”) izgovorila Sussie Kenedy, predstavnica Humanističkog saveza Irske (Humanist Association of Ireland).

Gospođa Kenedy je humanistički “celebrant”, riječ koja tradicionalno označava svećenika koji predvodi službu božju (misnik), a sada se, u nizu zemalja koje imaju razvijen humanistički pokret, koristi i za one koji predvode ne-teistička humanistička događanja (obrede?). (Hrvatski humanisti morat će se ovdje dogovoriti oko terminologije.)

»Vjerujemo da će novi predsjednik nastaviti promovirati uključenost, jednakost i raznolikost, gdje raznoliki ljudi, s etičkim vidikom, mogu imati jednaku ulogu u oblikovanju pravednoga društva”, rekla je Kennedy.

Humanistički savez Irske (HAI) član je Međunarodne humanističke i etičke unije (IHEU)  i vodeća organizacija za ne-religiozne ljude u Irskoj.

Direktor HAI Ann Hames rekla je da je Humanistički savez »bio izuzetno zadovoljan pozivom, znajući da će to uključiti mnogo širu zajednicu u inauguraciju i proslavu novog predsjednika Irske. Mnogi ljudi, koji se ranije nisu osjećali priznati ili uključeni jer im se nije dogodilo da vjeruju u boga, mogu sada uživatu u događaju.«

Iako su velika većina građana Irske katolici, ne-religiozni su brojniji od svih drugih religioznih identifikacija u Irskoj. Očekuje se će ovogodišnji irski popis pokazati rast kategorije ne-religioznih građana na više do 250.000, u populaciji od malo više od 4,5 milijuna.

Međutim su ne-religiozni građani još uvijek suočeni s diskriminacijom, uključujući zahtjev da državni dužnosnici polažu religioznu zakletvu. Tako, iako su humanisti uključeni u predsjedničku inauguraciju, ne-religiozni građanin je još uvijek isključen iz mogućnosti da postane predsjednik Irske.

Hrvatska ima predsjednika agnostika, koji je ipak pri polaganju zakletve izrekao “Tako mi Bog pomogao”. Ta formula nije postojala u prvobitno utvrđenom tekstu i dodana je nakon što ju je samoinicijativno dodao prvi predsjednik Franjo Tuđman.

Izvještaj o inauguraciji na The Irish Times

Izvještaj na mrežnom sjedištu IHEU

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Vijesti iz svijera. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s