Poziv: “Skeptici u pubu” – rasprava i predstavljanje knjige

Prenosimo poziv na druženje skeptika, sekularista, kritičnih mislilaca i sličnih mutikaša.

CFI Croatia – Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja
CFI Croatia na facebooku
Poziv na događaj na facebooku

Događaj: Skeptici u pubu

Vrijeme:
Srijeda, 6. srpnja, od 18:00 do 21:00
Mjesto:
Zagreb, Tkalčićeva 60, kafić “Oliver Twist”, drugi kat

"Oliwer Twist" pub u Zagrebu

  1. Open mic – 15+15 min
  2. Skeptic book club; Predstavljanje knjige “The god instinct: the Psychology of Souls, Destiny, and the Meaning of Life ” autora Jesse Bering-a + rasprava – Igor Mikloušić – 15+20 min
  3. Hot rasprava od zadnji put: vjeronauk u školi – 30 min
  4. Rasprava o proteklim i budućim projektima i akcijama CFI Croata – do kraja

Objašnjenje “Skeptici u pubu” događaja

Događaj je osmišljen kako bismo poticali druženje i izgradnju prijateljstava između skeptika, sekularista, kritičkih mislilaca i humanista te ostalih istomišljenika. Ova druženja daju nam priliku da pričamo, dijelimo ideje u neformalnom, opuštenom okruženju. Raspravljat će se o aktualnim temama i o svemu što nam padne na pamet u tom trenutku.

Naglasak je da kroz zabavu promičemo skepticizam, znanost i racionalnost.

Sastajat ćemo se jednom mjesečno, a za svaki ćemo sastanak pokušati organizirati zanimljivu temu i dovesti gosta predavača koji će nam predstaviti svoj rad, naučiti nas nešto novo i zakuhati žustru diskusiju.

Nalazimo se na zadnjem katu Oliver Twist Pub-a.

O knjizi “The God Instinct”

Igor Mikloušić

„Iznenađujuća psihologija u pozadini našeg vjerovanja u Boga, nadnaravno i zagrobni život“

Belief InstinctJesse Bering je kognitivni psiholog i autor nagrađivane kolumne u časopisu Scientific American, pod nazivom ‘Bering in Mind’.

Kolumna je od svog pokretanja 2009 stekla brojne obožavatelje i priznanja, te obradila gotovo sve aktualne i kontroverzne teme, od homoseksualizma i psihopatije do ženske ejakulacije i oblika penisa, i postavila standard za sve znanstvenike koje se trude popularizirati ((evolucijsko)psihološku) znanost.

Uz svoje intrigantne tekstove i pristupačan način pisanja, Jesse bering je jedan od najcjenjenijih znanstvenika i jedan od pionira u novom području kognitivne znanosti religije i evolucijske psihologije religioznosti.

Bering je objavljivao u časopisima poput Naturea, a njegovi radovi su označili neke od prekretnica u polju i trajno obogatili naše znanje o vječnom pitanju: zašto ljudi vjeruju.

Uz navedeno, Jesse Bering je danas ravnatelj Instituta za Kogniciju i Kulturu (Institute of Cognition and Culture) na Queen’s University u Belfastu, a kao evolucijski psiholog bio je jedan od vodećih istraživača na Explaining Religion projektu Centra za Anropologiju i Um iz Oxforda.

Jer kao što nam je svima poznato – nema veće teme od Boga – a u znanosti to znači – nove znanosti o Bogu- ili već prije spomenute kognitivne znanosti religije. Temeljeći ovo djelo na svojim radovima i spoznajama, ali i nadopunjujući ih bogatim doprinosima ostalih znanstvenika, Bering istražuje kako naša svakodnevne misli, ponašanja i emocije odaju našu urođenu tendenciju da vjerujemo boga, te zbog čaga je ideja o individualnom bogu, angažiranom i zainteresiranom za javne i privatne probleme, toliko prisutna.

Uz to, Bering objašnjava i zbog čega je toliko teško otresti se tih vjerovanja i zbog čega se često, usprkos našem naporu da usvojimo racionalno razmišljanje i odbacimo praznovjerje, nađemo u situaciji da zazivamo nevidljive sile koje vode naš život i zamišljamo kako nas netko uvijek promatra.

The God Instinct je tako iznenađujuće i otkrivajuće štivo, kako za vjernike tako i za (nove) ateiste, gdje se ideja deluzije i filozofsko racionalne argumentacije za nepostojanje boga zamjenjuje kognitivno znanstvenim studijama, koje pokazuju zbog čega je naš um sklon upravo takvim vjerovanjima, i što je najvažnije, kako mu je to pomoglo da preživljava i razmnožava se. Spajajući iznenađujuće i revolucionarne nove studije, sa širokim uvidom u literaturu, filozofiju pa čak i pop kulturu, Bering je stvorio nevjerojatno informativno popularno znanstveno djelo, koje je gotovo nemoguće odložiti kada ga se krene čitati.

Knjigu svakako preporučam, a kratki pregled glavnih točaka, argumenata i uvida u što to je kognitivna znanost religije i evolucijska psihologija religioznosti ćemo dobiti u nadolazeći četvrtak!

Linkovi:
http://www.jessebering.com/
http://www.scientificamerican.com/blog/bering-in-mind-blog/
http://www.amazon.com/Belief-Instinct-Psychology-Destiny-Meaning/dp/0393072991
http://www.facebook.com/pages/The-God-Instinct/147025738666549

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Djelatnosti u Hrvatskoj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s