Okrugli stol: obrana sekularizma u Republici Hrvatskoj

Jučer je u Zagrebu održan okrugli stol “Sekularnost Republike Hrvatske”. Sudjelovali su predstavnici više udruga i inicijativa iz Hratske i Slovenije.

Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Portal “Ateizam.org”

David – udruga građana za zaštitu ljudskih prava

Građanska inicijativa “Nisam vjernik”

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Udruga “Roditelji u akciji” (RODA)

te, naravno, udruge “Zajednica Humanitas”.

Iz Slovenije je sudjelovao Vladko BeganDruštvo za zaščito ustave in žrtev cerkve

Većina prisutnih sudjelovali su i sudjeluju u aktivnostima Koalicije za sekularizam.

Respect?Diskusija je naravno uglavnom koncentrirana oko aktulanog posjeta pape Benedikta XVI Hrvatskoj. Upozoreno je, kako je Vatikan službeno objavio da je cilj ovoga posjeta poticaj katoličkim vjernicima, osobito mladima, da se bore protiv odredbe Ustava Republike Hrvatske o sekularnosti tj. odvojenosti države i vjere. Sam papa govori o “potrebi vraćanja kršćanske duše Europi”, te računa i na buduću podršku Hrvatske nastojanjima da se i sama Europska unija odrekne sekularizma.

Ukazano je na činjenice o načinu organiziranja i o djelovanu Rimokatoličke crkve. Ona je rigidno antidemokratska, na čelu s apsolutističkim vladarom, te odbacuje sve zahtjeve vjernika za makar minimalno sudjelovanje u izboru članova crkvene hijerarhije, kojoj su pak  dužni biti potpuno pokorni. Hijerarhija striktno prikriva podatke o desetinama tisuća slučjeva pedofilije i štiti počinitelje. Kad bi se osnovala neka nova vjerska zajednica, organizirana na takvim načelima, njena bi registracija u Hrvatskoj i svakoj drugoj europsko državi bila odbijena.

Ukazano je na ozbiljno narušavanje sekularizma u praksi, do kojeg dolazi snažnim promoviranjem Katoličke crkve na javnoj televiziji, te direktno od strane državnih organa u donošenju odluka o spolnom odgoju i o medicinski potpomognutoj oplodnje. Zahvaljujući lobiranju Katoličke crkve, država je posve odustala od uvođenja elemenata spolnoga odgoja u obrazovanje, čak i u problematičnom obliku “zdravstvenog odgoja”.

Slučaj papaU pitanju medicinski potpomognute oplodnje, godine 2004. Ministarstvo zdravstva, uz uzorno sudjelovanje stručnjaka i civilnoga društva, pripremilo je  nacrt Zakona, koji je prihvatila Vlada i uputila u Saborsku proceduru. Novi zakon trebao je zamijeniti onaj iz 1978. godine, kad je tadašnja država bila među prvima u svijetu koja je takav kon donijela, a u Hrvatskoj je rođeno sedmo dijete na svijetu, začeto uz medicinsku pomoć. Nitko nije očekivao probleme. Međutim, javila se Hrvatska biskupska konferencija, nakon čega je prijedlog Zakona povučen iz procedure, usprkos tome što je stav javnosti bio jasno suprotan stavu crkvenog vrha. Nakon pet godina šutnje, donesen je novi zakon u čijoj izradi nije sudjelovao nijedan liječnik niti predstavnik civilnoga društva. Zakon sadrži restrikcije kakvih nema ni u jednoj drugoj državi na svijetu osim Kostarike.

Prisutni su upoznati i s Kaznenom prijavom protiv dr. Josepha Ratzingera, pape Rimokatoličke crkve, zbog zličina protiv čovječnosti prema čl. 7 Statuta Međunarodnog kaznenog suda. Prijavu su Tužitelju pri MKS u veljači ove godine podnijela dvojica njemačkih odvjetnika. Hrvatski prijevod pripremila je i tiskala udruga “David” (brošura “Slučaj papa”).

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Djelatnosti u Hrvatskoj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s