Okrugli stol o sekularnosti

U petak, 3. lipnja s početkom u 11:00, u Europskom domu, Zagreb, Jurišićeva 1, održava se okrugli stol pod naslovom

Sekularnost Republike Hrvatske

Organizator je Udruga za zaštitu prava ireligioznnih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta “Protagora”.

Na tribini će govoriti i Zoran Oštrić, koordinator “Zajednice Humanitas”, na temu

Potreba priznavanja ateizma kao uvjerenja, ravnopravnog vjeri

SAŽETAK

Ustav Republike Hrvatske u članku 41 definira: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”, te dalje navodi: “Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, so­cijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.” Time su vjerske zajednice izdvojene kao poseban oblik udruživanja, u odnosu na opće pravo na slobodno udruživanje “radi (…) zauzimanja za (…) uvjerenja i ciljeve”, garantirano člankom 43.

Prije toga pak članak 40 navodi: “Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.”. Tu je “drugo uvjerenje” izjednačeno s vjerom. To odgovara pristupu Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koja u članku 9 govori o slobodi “vjere ili uvjerenja” (“religion or beliefs”) ne praveći razliku među njima. Na osnovu toga,  u mnogim su europskim zemljama zajednice koje okupljaju ateiste, agnostike, sekularne humaniste, slobodne mislioce, skeptike isl.. pravno izjednačene s vjerskim zajednicama.

Međutim, u Hrvatsko postoji samo Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica. Neki ateisti mogu prihvatiti da je i ateizam jedan oblik vjere (vjerovanje da Bog ne postoji). Bez obzira na filozofske distinkcije, možemo ići na to, da se današnja zakonska formulacija tumači tako, da može obuhvatiti i “zajednice uvjerenja”.

Ukoliko nereligiozne osobe ostanu neorganizirane, nikad neće moći ostvariti stvarnu ravnopravnost s onima koje su organizirane. Zajednica uvjerenja može tražiti sva ona prava, koje imaju zajednice vjere.

Došlo je vrijeme da se hrvatska praksla prilagodi europskoj. Udruge kao što su “Protagora” i “Zajednica Humanitas” moraju započeti kampanju da im se prizna status vjerske zajednice u skladu s postojećim Zakonom, čl. 5, stavak 2, te članka 7, stavci 4-7 “Pravilnika o obrascima i načinu vođenja evidencije vjerskih zajednica”. Potrebno je da udruga postoji pet godina, te da ima barem 500 članova i članica. Treba se pripremiti, prikupljati članstvo i obavljati druge organizacijske pripreme, te započeti taj proces.

Oglasi

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Djelatnosti u Hrvatskoj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s